Med et skærmet havnebad er det blevet muligt for alle at bade i Vesterhavet. I havnebadet er der mere roligt end i de vilde bølger, hvilket er godt for både usikre svømmere og dem, der træner havkajak.
Orbicon A/S
Thisted Kommune, Kystdirektoratet, Håndværker og Borgerforeningen Nørre Vorupør, Det Obelske Familiefond, Lokale og Anlægsfonden, Vanførefonden, Bevica Fonden og Realdania
Vesterhavet generelt, men især det populære surfsted Cold Hawaii, er kendt for sit vilde hav. Og mens nogle valfarter dertil netop for at kaste sig ud i de store bølger, kunne andre tænke sig et dyp med lidt mindre bølgeskvulp. Uanset om du vil træne i din havkajak, lære at få hovedet under vandet for første gang, eller komme i vandet i kørestolen, så er der skabt trygge og gode rammer for oplevelsen i havbadet ved Nørre Vorupør.
Havbadet og stien, der fører derned, blev til i partnerskabsprojektet ”Mulighedernes Land”* som en del af vinderprojektet i konkurrencen ”Det gode liv ved kysten” i Thisted. Havbadet var ikke en oprindelig del af konkurrenceprogrammet, men blev foreslået i vinderprojektet. Derudover omhandlede vinderprojektet bl.a. et klubhus og en strandpromenade i Klitmøller.
Inddæmmet af en mur er det 25x50 meter store havnebad afskåret fra Vesterhavet. Molen og havbadets udformning skaber et selvstændigt område, hvor vandet udskiftes gennem åbne gitterluger.
Her kan man bade fra en tilsyneladende naturlig strandbred anlagt med et fast skrånende underlag og et gelænder for dem, som har brug for det. Den anden side er udformet efter svømmehallers standardmål og byder på badebroer og ramper, som leder ned i vandet på forskellige måder. Det er ambitionen, at havbadet kan bruges til bl.a. svømmeundervisning, vandpolo og vandbasket. I denne del er der faste kanter, siddetrapper og en trappe med gelænder. Dermed er det muligt at finde noget for alle – også udfordringer. I tilknytning til havbadet er der naturligvis også både toilet- og omklædningsfaciliteter – også til mennesker med funktionsnedsættelser.
Før var man nødt til at gå direkte i sandet, når man besøgte stranden for at kigge på havet, surferne og fiskekutterne, som var trukket op på land. Med den nye betonsti er adgangen til havet ikke bare forbedret, men blevet muliggjort på en ny måde, for der er skabt mulighed for ophold og udsigt. Nu kan alle gå eller køre på et fast underlag, som snor sig forbi de udlagte, ophøjede elementer i beton, man kan sidde på. Stien danner desuden overgang mellem stranden og byen, samtidig med at den leder til havbadet.
Når der er brug for en pause, tilbyder anlægget forskellige typer af sidde- og liggepladser, samtidig med at man kan lege i sandet som på enhver anden strand. Forskellen er bare, at det her er nemt for alle at deltage uanset alder og evner. De forskellige muligheder for ankomst og ophold gør det endvidere muligt at deltage en dag på stranden på en ligeværdig måde.
Vesterhavet er en tiltrækkende attraktion, men for nogle også et skræmmende bekendtskab. Men i det skærmede havbad er der muligheder for alle – uanset hvor øvet man er i bølgerne.
Den faste, men skrånende bund, der går ud i vandet, skaber ikke bare adgang, men forskellige aktivitetsmuligheder for alle uanset alder og evner. Man kan eksempelvis sætte sig i vandkanten eller bade med en baby.
Under titlen "Mulighedernes land" bliver et partnerskabsprojekt i perioden 2007-2012 indgået mellem Thisted Kommune, Lolland Kommune, Bornholms Regionskommune og Realdania, med et fælles mål om at skabe en positiv udvikling i nogle af Danmarks yderområder.
”Vi vil bidrage til, at det skal være attraktivt at bo i, arbejde i og besøge områderne uden for de største byer. Derfor arbejder vi for at tilpasse, styrke og forny de områder, der er udfordret af samfundsudviklingen, med udgangspunkt i de lokale stedbundne potentialer.”
I Thisted Kommune holdte man borgermøder og udskrev i 2009 konkurrencen ”Det gode liv ved havet”, hvor 41 teams deltog. Seks blev udvalgt til 1. runde af konkurrencen, hvorfra tre gik videre til anden runde.
Stien skaber adgang til molen og selve badeanlægget. Også her kan man sætte sig for at holde en pause og nyde havudsigten.
Trænger man til en pause, kan man tage en tur helt ud på molen. Det er dog på eget ansvar. Men det er en flot oplevelse, når bølgerne vælter ind over kanten.
Har man blot lyst til at kigge på, er det muligt at komme helt tæt på vandet i den del, hvor hele strandbunden skråner.
Trænger man til en pause, kan man tage en tur helt ud på molen. Det er dog på eget ansvar. Men det er en flot oplevelse, når bølgerne vælter ind over kanten.