Forskellige hjerner – forskellige behov
Hjerner er forskellige, og mennesker oplever og bearbejder derfor verden på forskellige måder. Nogle har en neurotypisk hjerne, mens andre har en neurodivergent hjerne. Dette er ikke en sygdom, men relaterer sig til en anderledes hjerneopbygning og repræsenterer den naturlige mangfoldighed i menneskers kognitive funktioner.
Forbigående kognitive udfordringer er forhold, der kan heles eller genoptrænes og kan knytte sig til personer med en overbelastet hjerne, som påvirkes af bl.a.stress, angst, depression, PTSD, hjernerystelse eller manglende søvn.
Vedvarende kognitive udfordringer er medfødte eller sygdomsforløb, der ikke kan helbredes, som for eksempel hjerneskader eller demens og Alzheimers. Det dækker også over mennesker, der befinder sig på det neurodiverse spektrum med diagnoser som autisme, ADHD/ADD.
Fysiske rammer kan understøtte livskvalitet og selvstændighed
Personer med højt støttebehov, fx personer med udviklingshæmning eller svære hjerneskader, modtager typisk hjælp til alle dagligdagens gøremål. Men for personer der er selvhjulpne, er det især vigtigt, at de ikke møder uhensigtsmæssige barrierer, men derimod fysiske omgivelser, der er letforståelige og overskuelige. Det kan være afgørende for deres evne til at begå sig og dermed understøtte deres livskvalitet.
Der er flere fællestræk ved udformningen af de fysiske rammer til gavn for personer med kognitive udfordringer. Det handler primært om at skabe overblik, overskuelighed, afbalancerede sansestimuli og tilbyde differentierede rumligheder.