God luftkvalitet afhænger især af rengøringen, luftfugtighed, mængden af partikler i luften, ventilation og eventuelle allergikilder. Dårlig luftkvalitet går ud over os alle, men for mennesker, der har følsomme luftveje kan det udgøre en decideret forhindring for at være i et lokale. Særlige grupper kan være astmatikere eller støvallergikere, men også personer med autisme, der kan opleve sanseindtryk meget kraftigt. Det kan derfor være en idé at lave forskellige zoner, så der tilbydes valgmuligheder, der imødekommer alle behov.
Gode forudsætninger for indeklimaet
Vi skal sikre, at der så få generende partikler i luften som muligt – og helst slet ingen af dem, der kan udløse allergiske reaktioner. Foruden regelmæssig rengøring og udluftning kan mængden nedbringes ved at minimere indendørs rygning, brugen af brændeovne, kraftig parfume eller levende lys (særlig duftlys).
Gulvtæpper og tekstiler i form af gardiner og polstrede møbler bidrager positivt til de akustiske forhold bl.a. fordi trinlyd dæmpes helt eller delvist, ligesom at materialerne absorberer lyden. Samtidig er tæpper en udfordring, hvis man har astma, allergi eller andre luftvejslidelser, fordi de samler støv og andre partikler.
Materialer uden afgasning
Uanset om vi bygger nyt eller renoverer et eksisterende byggeri, har materialevalget betydning for indeklimaet. Og det gælder alle materialer – fra byggematerialer og maling til den nye sofa.
Afgasning, altså processen hvor materialer og indretning kan afgive forskellige stoffer, er typisk noget, der kommer til udtryk i nybyggede- eller renoverede rum, lige når de er færdige. Men for at sikre luftkvaliteten, anbefales det alligevel, at man så vidt mulig går efter materialer, der afgasser mindst muligt.
Planter for alle
Planter kan bidrage til indeklimaet ved bl.a. at rense luften. Her er det et plus, hvis de er allergivenlige. Lider man selv af høfeber eller har man en ven eller et familiemedlem, som gør, så ved man, hvor hårdt det kan være, når der er pollen i luften. Nogle mennesker kan være generet af duftene fra blomster, buske og træer. Det betyder altså, at plantevalget er centralt både indenfor og udenfor.
Et bevidst valg af beplantninger i og omkring byggeri baserer sig på en bevidsthed om, hvordan de forskellige planter og træer påvirker, er vigtig for at arbejde med universelt design uden døre; både i den lille og den store skala.
God temperatur
En vigtig komponent i indeklimaet er temperatur. Vi har det alle sammen bedst, når der er den rette temperatur omkring os. Men mennesker er forskellige, så det som er behageligt for den ene kan være opleves som mindre behagelig for en anden. Valgmulighed kan være en overordnet løsning.
Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilke aktiviteter, der skal foregå det pågældende sted. Det er eks. vigtigt med en god temperatur på gulvet i en vuggestue, hvor gulvfladen er et opholdssted. Men det er også vigtigt at være opmærksom på, hvem brugerne af et sted er. Ofte vil mennesker eksempelvis mennesker med demens, ikke være så fysisk aktive og derfor have behov lidt højere temperaturer.
Undgå træk
Ingen bryder sig om at opholde sig i områder, hvor det trækker – hverken i kortere eller længere tid. Det bliver særdeles vigtigt at undgå træk steder, hvor brugerne er sårbare, kan have svært ved at udtrykke sig eller blot ikke har den store mulighed for at ændre på situationen. Det gælder eks. mindre børn eller mennesker med demenssygdomme, som måske også er sengeliggende.