AABEN Studio har skitseret en modulær boligform, hvor fællesskab og bæredygtighed er i fokus, og som udfordrer den traditionelle opfattelse af et parcelhuskvarter.
I 2021 lavede Bolius en opgørelse, der viser, at det gennemsnitlige nybyggede parcelhus er på 200 kvadratmeter, men vi skal bo mindre og dele mere, og det er en af tidens bæredygtighedstrends. Fordelene ved at bo tætte handler ikke alene om den klimamæssige og økonomiske bæredygtighed, men indebærer også elementer af social bæredygtighed ved at skabe plads til fællesskaber mellem familier, singler, ældre der bor alene og unge.
I projektet “Det gode liv | Co-op fremtiden” undersøger AABEN STUDIO, hvordan man kan transformere eksisterende enfamiliehuse til fleksible bofællesskaber, der kan rumme op til fem familier. Med deres prototype søger de svar på spørgsmål om, hvorvidt
Ved at omdanne parcelhuse til modulære enheder, der kan rumme forskellige familietyper, aldersgrupper og kulturer, sigter projektet mod at skabe mere mangfoldige og inkluderende boligområder. På den måde skal boligformen gøre plads til forskellige familiekonstellationer på tværs af kulturer, generationer og kroppe. Samtidig giver den modulære struktur mulighed for at tilpasse forskellige husstande og arbejdsforhold.
AABEN STUDIO peger samtidig på potentialerne ved at opdele matriklerne yderligere, så konceptet kan tilbyde fælles haver og faciliteter, samtidig med at der opstår rum for mere midlertidige boformer til alt fra studerende til flygtninge.
Mens projektet stadig er på konceptstadiet, skriver det sig ind i den verserende debat om fremtidens boformer, og om hvordan fortætning kan gentænke vores forhold til plads, hjem og fællesskab.
På Rumsans ønsker vi at inspirere til gode løsninger, der skaber rum for mangfoldighed, valgfrihed og imødekommenhed over for mange mennesker. Men vi ønsker ikke alene at pege på de gode eksempler – vi vil også gerne give rammerne for, at en samtale kan opstå på tværs af branchen.
Denne artikel er blevet til ved hjælp af vores funktion Del dit projekt, hvor alle er inviterede til at byde ind med projekter eller løsninger, der sigter mod universelt design eller på anden vis inspirerer til social bæredygtig arkitektur.