I den norske by Hamar skaber Stortorget rammerne for sociale møder, fællesskab og aktiviteter for alle. Forud for designet går en spændende brugerinddragelsesproces, som vi ser nærmere på her.
Biler og trafik havde med tiden overtaget byens torv i den norske by Hamar, før Stortorget blev genskabt i en ny version foran byens nye kulturhus i 2014. I dag danner torvet en ramme for byens fællesskab, hvor alle kan deltage – både om vinteren og om sommeren.
I forbindelse med designet af Stortorget blev der udbudt en udsmykningskonkurrence. Den vandt et spansk designbureau, som frem for at lave kunst og dekoration i traditionel forstand, skabte en inviterende, åben og global brugerinddragelsesproces og omdannede denne til selve kunstprojektet.
Projektet, som fik navnet Dreamhamar, bestod af mange forskellige aktiviteter i 2011 og 2012 – fra workshops og oplæg til digitale løsninger og udstillinger. I processen blev alle forskellige brugergrupper, børn såvel som voksne, inviteret til at give deres besyv med til, hvordan en god plads i deres by skulle være.
Ideen med den mangefacetterede proces var at skabe rammerne for, at brugerne kunne få gode ideer og dele dem med hinanden. Der blev samtidig lagt vægt på, at arbejdet ikke kun skulle foregå lokalt i Hamar. Derfor inkluderede processen også elever fra skoler og institutioner uden for Hamar.
Det er ikke alle ideer og planer fra brugerinddragelsen, som er blevet realiseret i det endelige design. Men den såkaldte “sociale ring” – et springvand med amfiteater, siddepladser og adgang for alle – er det centrale, fællesskabsskabende design, som gør Stortorget til et projekt, vi kan blive inspirerede af.
Om sommeren er ringen et springvand, man kan bade i, om vinteren en skøjtebane. På alle tider af året er springvandet en inviterende ramme, idet alle, også dem på hjul, har mulighed for at bevæge sig rundt i hele ringen, også helt ned til vandet. Samtidig danner ringen udgangspunktet for de mange aktiviteter og arrangementer, som bliver afholdt på pladsen. Her bliver ringen i sig selv midtpunkt for fællesskabet. Når pladsen er fyldt af mennesker til koncerter eller den norske nationaldag 17. maj overskrider den netop sin egen afgræsning og udvider sig – præcis som ringe i vandet.
Den sociale ring giver muligheder for alle, fordi man kan vælge sin aktivitet eller indgang til ringen. Uanset om man er til vandleg eller et hvil, gående eller på hjul, er der mulighed for deltagelse.
Stortorget ligger på en skrånende flade, og terrænspring optages i terrasser. Dermed er der skabt mulighed for zoner til udeservering og streetfoodboder - og med niveaufri adgang.
Springvandet inviterer til nedkøling og leg på en varm sommerdag. Et vigtigt element fra brugerinvolveringsprocessen.
Der er mange indgange til amfiet, så alle kan vælge den vej ind i cirklen og den plads, der passer dem bedst.
Der er god plads i hver ring - til både ophold og passage.
Hvis ikke man har tid til en dukkert i byens sø, Mjøsa, så kan man blive afkølet i springvandet.
I 1893 demonstrerede borgerne i byen på torvet for almindelig stemmeret. I dag samlets borgerne igen, når der er kulturelle arrangementer i byen.
Hvis ikke man har tid til en dukkert i byens sø, Mjøsa, så kan man blive afkølet i springvandet.
Der er god plads i hver ring - til både ophold og passage.
Stortorget ligger på en skrånende flade, og terrænspring optages i terrasser. Dermed er der skabt mulighed for zoner til udeservering og streetfoodboder - og med niveaufri adgang.