I et debatindlæg i Byrummonitor udfordrer seniorforsker Sidse Grangaard opfattelsen af, at universelt design kun fungerer på detaljeplanet. For universelt design har i høj grad at gøre med den overordnede strategi – og politikere og byplanlæggere bør sætte ambitionerne lige så højt som i 1926 med Enghaveparken i København, skriver hun.
“I den seneste tid er jeg stødt på dygtige folk inden for byplanlægning, der ikke ser relevansen ved universelt design, fordi de arbejder mere overordnet,” skriver Sidse Grangaard, der er seniorforsker og forskningsgruppeleder ved BUILD på Aalborg Universitet.
Men universelt design er ikke bare et ny måde at sige ‘tilgængelighed’ på, men derimod i høj grad en strategisk og overordnet tilgang – også selvom universelt design også anerkender den nære skala og de gode detaljer. Det gælder især nu, hvor FN’s tværgående målsætning “Leave no one behind” spiller en stor rolle i udviklingen.
Sådan lyder det bl.a. i et debatindlæg i Byrummonitor, der opfordrer til at hæve ambitionerne for byplanlægningen til det niveau, København havde for Enghaveparken i 1926 – et sted, hvor der i dag er plads til forskellighed, plads til at være aktiv og til at lade være.