Hvordan skal vi bo i fremtiden? Familieformer ændrer sig, og i byerne bliver pladsen mere og mere trang. Med et nyt koncept, der tager udgangspunkt i fortætning af eksisterende boligområder, vil Rambøll nu ændre den måde, vi er vant til at bo på. Læs mere om tankerne bag i dette interview med de projektansvarlige.
Omkring halvdelen af alle familier i Danmark er ikke som de klassiske kernefamilier. Og alligevel bygger vi boliger efter den skabelon. “Hvorfor er der ikke mere fokus på de behov, der findes i andre familieformer? Det var det vi havde fokus på,” fortæller Ofri Earon, der er arkitekt, ph.d i socialt, bæredygtig boligbyggeri og markedschef hos Rambøll. De har lanceret det nye koncept, MetaBolig. Et projekt, der er skabt med ændrede – og stadigt foranderlige – behov for særligt enlige forældre med børn og sammenbragte familier.
Hvis vi skal tænke nogle nye måder at bo på i en bæredygtig fremtid, så skal vi tænke på nogle nye måder og udfordre den måde, vi tænker på.
– Jesper Møller
Omkring 40 interviews af sådanne familier i Storkøbenhavn var udgangspunktet for udviklingen af nye koncepter og nye boformer. Behovene er nemlig nogle andre end den traditionelle familie bestående af to forældre og to børn. Det nye design møder i stedet de behov, der er, når man har børn hver anden uge. I de interviews var det især beliggenhed og fællesskab, der blev prioriteret i familiernes boligsituation.
“Vi hørte, at det er vigtigt – især for de enlige – med placeringen. Hvis de bor ved siden af fitnesscentret, så kan de dyrke sport, og så videre. Det skal være meget tæt på, for deres hverdag er for travl,” siger Ofri Earon. Samtidig hørte man også, at familierne prioriterer fællesskab der, hvor de bor. Men for Rambøll var det vigtigt ikke bare at bygge endnu et bofællesskab:
“Vi kalder det ikke bofællesskaber, for det er stadigvæk primært en bolig, hvor man bor med sin familie, der er ikke så meget forpligtelse i dette fællesskab. Vi ville ikke skabe et bofællesskab som en enklave, der lukker sig om sig selv, men derimod et fællesskab, der åbner sig for området,” fortæller Ofri Earon.
Netop derfor har Rambøll også i første omgang ikke kigget på placeringer, som blot var en åben mark. MetaBolig ser de helst opført som en tilføjelse til et eksisterende miljø: “Vi har haft flere cases, og vi har kigget på fortætning af fx karrebebyggelse. Kan man tilføje en eller to etager som tagboliger osv.? Vi vil skabe liv i området,” siger Ofri Earon.
Vi ville ikke skabe et bofællesskab som en enklave, der lukker sig om sig selv, men derimod et fællesskab, der åbner sig for området.
– Ofri Earon
De grundlæggende præmisser for det nye boligkoncept er fleksibilitet og multifunktionalitet. Fleksibilitet er vigtigt for en sammenbragt familie, som skal kunne have plads til måske fem børn på én gang – men ikke altid. Og i det perspektiv kommer multifunktionalitet også ind, for hvordan kan man udnytte de tomme børneværelser, når børnene er hos den anden forælder?
“Vi har hørt, at når deres børn ikke er hjemme, så skærer det i hjertet at se værelset stå tomt fyldt med legetøj. Derfor har vi arbejdet med at omdefinerede rummenes funktion. Har man et regulært børneværelse, eller kan man bruge det til andre ting også?,” fortæller Jesper Møller, der er arkitekt og projektchef for boligbyggeri og sammen med Ofri Earon har udformet konceptet.
Fællesskab fungerer bedre på tværs, så vi har kigget på, at der ikke bare skal bo mennesker, der ligner hinanden.
– Ofri Earon
Boligerne skal man forstå som en slags moduler, som man kan kan lægge til og trække fra, når man får behov for det. Måske får man brug for et ekstra børneværelse. Eller man ønsker at blive boende, når alle børnene flyttet hjemmefra, men har ikke længere et lige så stort pladsbehov.
Konceptet minder om det, man finder i boligforeninger over hele landet, hvor man internt bytter lejligheder: “Vi tror, at det sker hele tiden – vi formaliserer det bare, gør det bare mere fleksibelt og attraktivt,” siger Jesper Møller.
Mellem de individuelle boliger skal der være fællesarealer for alle – enten udendørs eller indendørs. “Det kunne eksempelvis være en fælles stue mellem boliger, så man ikke har brug for barnepige, så man kan mødes til et glas vin, når børnene er puttet,” beskriver Ofri Earon: “Men det kan også være fælles stuer for teenagere. Når børnene bliver større, har de brug for mere plads, men det behøver måske ikke være inde i selve boligen.” Generelt er princippet, at selve ens bolig er så lille som muligt – den største, de har tegnet, er på 140 m2 – og at der i stedet afsættes mest mulig plads til fællesområder.
Ofri Earon og Jesper Møller tilføjer, at selvom konceptet i første omgang henvender sig til børnefamilier, så er døren bestemt ikke lukket for, at der kunne blive tale om byggeri for flere generationer. Med fokus på nærhed og fleksibilitet kunne man også forestille sig, at både unge, der netop er flyttet hjemmefra, og bedsteforældre ville se det attraktive i at bo sådan.
“Fællesskab fungerer bedre på tværs, så vi har kigget på, at der ikke bare skal bo mennesker, der ligner hinanden,” siger Ofri Earon. “Vi synes, at det ville være mere spændende med en blanding.”
Konceptet er endnu ikke realiseret, men allerede nu er det blevet taget godt imod. Ikke mindst fordi konceptet i høj grad har bæredygtighed som fokus, og tiden synes moden til, at vi begynder at tænke i nye baner:
“Hvis vi skal tænke nogle nye måder at bo på i en bæredygtig fremtid, så skal vi tænke på nogle nye måder og udfordre den måde, vi tænker på. Nu gør vi forsøget og udfordrer den måde, vi bor på i dag. Vi er jo ikke de første, der sætter os ned for at finde en fleksibel måde at bo på, men vi har haft fokus på, at det også kan lade sig gøre. Og vi mener, at tidspunktet er rigtigt,” fortæller Jesper Møller, der også oplever, at både samarbejdspartnere og kunder har taget godt imod ideen.
Vi tror, at det sker hele tiden – vi formaliserer det bare, gør det bare mere fleksibelt og attraktivt.
– Jesper Møller
Det bæredygtige element hænger også sammen med, at Rambøll ikke blot ville præsentere en idé; de vil også kunne realisere den. Derfor har de været i tæt dialog med hele byggebranchen, så konceptet kan overføres fra tegnebordet til virkeligheden.
Det er bl.a. derfor, at boligerne er lejeboliger, da det ellers ikke kan lade sig gøre med den skiftende kvadratmeter. Samtidig har man byggeteknisk lagt vægt på, at det skal være nemt at tilføje en væg eller blænde en dør.
“Det er selvfølgelig ikke noget, man skal gøre hver uge,” siger Jesper Møller, “Vi er sikre på, at det kan lade sig gøre – men det kræver selvfølgelig at alle er med på præmissen.”
Selvom boligerne ikke findes endnu, er de allerede mere end blot en idé. Som Rambøll skriver på deres hjemmeside, er “boligerne er tegnet med udgangspunkt i tre konkrete placeringer: I Nivå, Valby (hvor der indsættes byggemoduler mellem eksisterende almene boliger) – og på toppen af indkøbscentret Fields.” Dette er blot cases, men hvis de ender som byggesager, vil det færdige boligområde komme til at bestå af både private lejeboliger og almene boliger.