Et manifest afspejler synspunkter og mål inden for et område. Gennem tiden er der skrevet mange manifester for arkitekturen, som har haft betydning for udviklingen i faget. De er omdrejningspunktet for CAFx udstillingen Architecture and the Art of Agitation, som også rummer en læseklub og et 1. maj arrangement.
CAFx inviterer til åbning af udstilling den 27. april 2023 kl. 16.30 på udstillingen Architecture and the Art of Agitation, som kan opleves frem til 16. maj 2023. Den bygger på en indsamling af 46 manifester fra hele verden, der sætter spørgsmålstegn ved arkitekturens rolle og evne til at forestille sig og skabe en bæredygtig fremtid. Udstillingen udforsker arkitekturmanifestets historie, funktion og æstetik, som et middel til at sætte gang i utopiske impulser, fremtidsfantasier og ønsker om historiske brud.
En del af Architecture and the Art of Agitation er en læseklub, der dykker ned i en række manifester.
Også inden for universelt design er der skrevet manifester for at vise, at arkitektur og design kan gøre en forskel og bidrage til en bedre fremtid. Da arkitekten Ron Mace i sin tid formulerede begrebet universelt design og skrev om det 1983, var det før man var begyndt at tale om social bæredygtighed. Han var senere med til at udvikle syv principper – som kan betragtes som det første manifest inden for universelt design.
Hvis Rumsans kun måtte anbefale en læseklub, så ville det være den sidste læseklub, som finder sted den 16. maj 2023, hvor arkitekt Jonathan Houser faciliterer sessionen og reflekterer over overgangen til ny praksis inden for arkitektur og de værdier, der ligger til grund for den. Det sker på baggrund af manifesterne: the Laufen Manifesto for a Humane Design Culture (2013) af Anna Heringer og Parametricist Manifesto (2008) af Patrik Schumacher. Som ved øvrige læseklubber kan de forskellige manifester downloades inden.
I denne læseklub kan du også læse Jonathan Housers eget manifest, der opfordrer til at skabe nye æstetiske relationer mellem mennesker og natur. Her spiller arkitekturen en rolle, da den kan "sanseligegøre vores forbundethed med verden ligesom digtet og maleriet - det er tynde vægge af gips, der adskiller os fra kridttiden!"¹
Men inden da, inviterer CAFx sammen med FAOD og DL til 1. maj arrangement kl. 16.30 - 19.00. Der er mange temaer i spil hos dagens talere, fra udfordringer ift. diversitet og diskrimination til stigning i stress og konsekvenserne af nedskæring af masteruddannelser fra to til et år. Så her kan du både opleveudstillingen, men også diskutere arbejdsforhold og fælles udfordringer i arkitekt- og designfaget med dine kollegaer! Se hele invitationen her.
Talere:
Rikke Rohr, arkitekt og debattør
Sofie Grau, designstuderende på Det Kongelige Akademi og aktiv i FAOD
Ruben Utke Acs, landskabsarkitektstuderende og aktiv i Foreningen for Landskabsarkitektstuderende (FLS)
Katja Viltoft, partner i JJW og bestyrelsesformand for Danske Arkitektvirksomheder
Christina Schultz, sekretariatsleder i Byggeriets Samfundsansvar
Det hele foregår på Halmtorvet 27, 1700 København V
¹ Projekt START, 2021, Dreyers Fond og Arkitektforeningen Manifest, Jonathan Houser