En ny udgivelse gør plads til både de juridiske, designmæssige og personlige aspekter ved at leve i hjemløshed og bruge byens offentlige rum.
Der findes design, som ikke er inkluderende, fordi man ikke har indtænkt et behov eller designet til valgmuligheder. Men design kan også bruges til aktivt at ekskludere en bestemt gruppe mennesker. “For mens design skaber inklusion af nogle, udfordrer urbanisering, gentrificering og renoveringer storbyens mangfoldighed,” skrev Rumsans’ redaktion i en artikel om netop den problematik for et par år tilbage.
Nu udkommer en hel bog om det spændingsfelt, hvor design, der vil skabe tryghed for én gruppe, ekskluderer en anden. “Ingen adgang – Social eksklusion i byens rum” er redigeret af Pia Justesen. Hun er menneskerettighedsadvokat og forfatter, og som den danske ekspertrådgiver i det europæiske netværk for juridiske eksperter har hun fokus på ligestilling mellem kønnene og antidiskrimination.
Antologien samler bidrag af Bo Heide-Jochimsen, Ole B. Jensen, Anne-Sofie Wieland Maini-Thorsen, Carsten Hvid Nielsen, Ask Svejstrup og Graham Yantis. Derudover indeholder bogen interviews med personer i hjemløshed, som fortæller om deres liv og erfaringer med det offentlige byrum.
Bogen kommer omkring designmæssige overvejelser i forhold til de designmekanismer, som udstøder, men tager også afsæt i Justesens ekspertise med juridiske aspekter ved sove- og tiggeriforbud.
Ingen adgang – Social eksklusion i byens rum er udkommet d. 10. oktober 2024 på Arkitektens forlag. Fra den 10. oktober til 23. oktober kan man opleve udstillingen "Den udstødende by" på Autopoul i København NV. Mere information om den her.