Årets Copenhagen Architecture Festival står for døren med temaet Livsform. Fra det tætpakkede program peger vi på nogle af de arrangementer, vi selv ser frem til, fra kunstfeltets indsats for diversitet og involvering af udsatte borgere til queerrum og sollys.
Form og liv er i centrum, når årets Copenhagen Architecture Festival løber af stablen fra d. 1. - 11. juni med temaet: Livsform. Liv er ikke blot det menneskelige liv, men også al anden form for liv, som aktualiseres af naturkriser og dermed et behov for nye tilgange. På festivalen gentænkes forholdet mellem form og liv – og vores arkitektoniske forestillingsevne udfordres.
Derfor spørger CAFX: ”Hvad hvis vi introducerede et formbegreb, der inspirerede os til at lære af livets formfrembringelse istedet for at omforme naturen til vores excessive forbrugsidealer? Og hvad hvis der i arkitekturen fandtes vilje, vidensformer og praksisformer til at gå forrest i formidlingen af en ny forståelse af menneskets position i verden ved at gøre nye verdensbilleder til konkrete, sanselige og sandsynlige virkeligheder?”
Det kan være svært at vælge fra det spækkede program og prioritere, da meget foregår på samme tidspunkt. Vi er næsten lykkedes med at pege på arrangementet på forskellige tidspunkter.
Under denne overskrift byder CAFX på to arrangementer, som peger på forhold, der begrænser mennesker med handicap inden for kunstfeltet.
Ved det første arrangement 'Lost and Limited Environments: Understanding Disability & Access to Art Spaces' er helheden i spil, for her fokuseres både på det fysiske miljø – og de sociale og strukturelle begrænsninger, som ofte overskygges af det fysiske. Her kan du møde aktivist og samtidskunstvært Cath Borch Jensen og billedkunstner Anthony Dexter Giannelli. Samtalen modereres af ph.d.-studerende Olivia Dahl fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet.
Torsdag d. 1. juni
kl. 18– 20.30
Ungdommens Demokratihus
Slagtehusgade 10a, København
Ved arrangementet 'Inaccessibility and Ableist Structures in the Art Field' inviterer arbejdsgruppen 'Kunstarbejdere med handicap' til drøftelse af arbejdsgruppens arbejde med at kortlægge adgangen til kunstsektoren, hvis man har en funktionsnedsættelse. Du husker måske den studerende på Kunstakademiet, som lavede et kunstværk ud af en rampe, som ikke var blevet opsat. Det var Victor Vejle, og nu kan du opleve ham, når han gæster festivalen.
Arbejdsgruppen er en del af foreningen UKK, som arbejder for større diversitet i billedkunstfeltet. Hvis du spekulerer over, hvad 'ableism' betyder, så handler det kort fortalt om diskrimination af eller fordomsfuldhed over for mennesker med funktionsnedsættelse. I Danmark kom ordet med på listen fra Dansk Sprognævn over nye ord i 2021.
Søndag d. 11. juni
kl. 11 – 16
Ungdommens Demokratihus
Slagtehusgade 10a, København
Gik du glip af den sidste samtalesalon i serien Hvem er byen for?, hvor kunstner og urbanist Kenneth Balfelt deltog, så får du nu mulighed for at tage på en guidet tur med ham og få et indblik i hans arbejdsmetode. Her vil I besøge projekter på Vesterbro, hvor han sammen med udsatte borgere har skabt forskellige rum til udsatte grupper i byen.
Fredag d. 2. juni
kl. 16.30 – 18
Enghave Plads, København
Slagtehusgade 10a, København
Rumsans har selv besøgt de nyrenoverede Bispebjergs Hospitals Helende Haver, og den står så fint lige nu. Så det passer perfekt, at billedkunstner Camilla Nørgård og arkitekt Erik Brandt Dam inviterer til en havevandring og en samtale om deres arbejde på stedet. Her vil de tale om, hvordan man i kunst og arkitektur på samme tid både hylder kulturarven og skaber fornyelse – og så foregår det på dansk.
Tirsdag d. 6. juni
kl. 16 – 17.30
Bispebjerg Hospital, København
Queer-perspektivet er også en del af universelt design, uanset om der er tale om offentlige toiletter i USA eller tilhørsforhold til byen. Nu inviterer den queer-feministiske arkitekt Simen Sorthe gæster til en samtale om forskellige typer af queer rum og spørgsmål om fællestræk og en mulig typologi. Omdrejningspunktet er: festen, klinikken og refugiet.
Gæster:
Tirsdag d. 6. juni
kl. 18 – 19.30
Den Anden Side, Axeltorv 5, København
Høresansen og synssansen er i spil, når den østrigske kunster Rainer Kohlberger undersøger lys, resonans og visuel perception i tre algoritmebaserede værker og derigennem udfordrer menneskeørets evne til at navigere og menneskeøjets evne til at fokusere.
Arkitekt og forsker Carlo Volf introducerer værkerne med et oplæg om lysets indvirkning på menneskelig adfærd. Han vil også komme ind på solarkitektur – og angst ift. solen.
Arrangementet er en del af serien ‘Trivial Matters’, der undersøger arkitektoniske materialers æstetik, politik og metafysik, fx fænomenerne støv og folder.
Tirsdag d. 6. juni
kl. 19 – 21
Cinemateket, København