I et interview i Arkitekten plæderer den tyske landskabsarkitekt Barbara Willecke for, at vi modarbejder, at der opstår en konkurrence eller et hieraki mellem menneskers forskellige behov. Men de skal tilgodeses, for sådan bliver mennesker i stand til at interessere sig for hinanden.
Barbara Willecke er landskabsarkitekt og har tegnestuen planung.freiraum i Berlin. Hun har fokus på køn og mangfoldighed og er både medlem og talsperson for et fagudvalg i Berlins senat. Fagudvalget består af kvinder fra forskellige fagdiscipliner, der bl.a. kommer med input til, hvordan byplanlægning kan understøtte lighed og ligeværdighed i byen.
I et interview i Arkitekten, som er del af en serie om universelt design, fortæller hun om sit syn på universelt design, og hvorfor det er centralt at tage hensyn til menneskers behov – også når disse kommer i karambolage med andres, siger hun.
“Når folks behov bliver imødekommet, bliver de også i stand til at se ud over deres egne interesser og åbne sig for andres anliggender. Her er det vigtigt ikke at se de forskellige behov i konkurrence med hinanden. Vi skal undgå og opløse konkurrence. Ellers opstår der hierarkier og stigmatisering af bestemte grupper. Man kan godt give marginaliserede grupper en særlig rolle i et projekt, uden at det betyder, at andre grupper af den grund får en mindre rolle.”
Det er et interessant interview, der bl.a. kommer omkring, hvordan hun konkret forsøger at inkludere brugerne i sine projekter, og hvad der sker, når man indretter byrum med flere forskellige funktioner tæt ved hinanden.
Du finder hele interviewet her.
De øvrige fem artikler i serien om universelt design kan du læse her.