Tryghed er et basalt behov og en forudsætning for det gode by-og boligliv. Dansk Byplanlaboratorium står bag en udgivelse spækket med gode råd og eksempler, der sigter mod at klæde alle relevante parter på til at integrere tryghedsaspekter i deres planlægning.
Med reference til faglige fyrtårne som Jane Jacobs og Ingrid Gehl – stærke betydningsfulde kvinder, der netop har beskæftiget sig med tryghed i det byggede miljø – lægger udgivelsen Trygge byer og boligområder - tryghedsfremmende byplanlægning ud og tilbyder omfattende råd og vejledning til at komme i gang.
Forfatterne er Tina Saaby og Mads Angelsø, der er henholdsvis direktør og projektleder i Dansk Byplanlaboratorium. Publikationen er udarbejdet som en del af Bo trygt-indsatsen skabt af TrygFonden og foreningen Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
I forordet forklarer Tina Saaby, at der er brug for en tværfaglig og helhedsorienteret indsats, som både er faglig og strategisk, når der skal samarbejdes og arbejdes med tryghed. Publikationen trækker på tidligere udgivelser eksempelvis Trygge byrum for alle.
Publikationen tilbyder tilgange og redskaber og byder på forskellige modeller og principper. Samtidig præsenterer den en masse eksempler på, hvordan krav til tryghed kan konkretiseres og skrives ind i lokalplaner, bygherrevejledninger, udbuds-og projektkonkurrencer samt strategier. Et eksempel er tunneller og andre passager, et andet er grundejerforeninger og et tredje handler om stationer og stationsområder. Og det fortsætter.
Publikationen behandler også fagområdet ift. et skalamæssigt hierarki, hvor den kommer omkring forskellige typologier inden for boligbyggeri samt byrum og mellemrum.
Arbejdsgruppen bestod af:
Hans Peter de Place, specialkonsulent, Det Kriminalpræventive Råd
Britt Wendelboe, projektchef, TrygFonden, og programchef, Bo trygt
Mette Margrethe Elf, projektchef, Realdania
Susanne Raunsgaard Bøcker, seniorrådgiver, Operate