Hvordan ville den nye ideelle bygning være, og hvordan ville smukke, bæredygtige og inkluderende steder være? Det er blot to af de store spørgsmål, som et nyt EU-projekt vil besvare – sammen med dig! Projektet er nemlig åbent for alle og enhver, der har en god ide og noget at bidrage til samtalen om vores alle sammens fremtid. New European Bauhaus hedder det, og det bygger på co-design af alle – for alle.
Et nyt projekt har set dagens lys i EU: New European Bauhaus er et projekt som “skaber et rum, hvor vi kan mødes og designe fremtidens fysiske rammer i krydsfeltet mellem kunst, kultur, social inklusion, videnskab og teknologi.” Det nye europæiske Bauhaus er et kreativt initiativ, der nedbryder grænserne mellem videnskab og teknologi, kunst, kultur og social inklusion for at gøre det muligt at udforme løsninger på hverdagsproblemer, som der står i pressemeddelelsen.
Gennem en fælles indsats skal vi sætte den overordnede plan for at gøre EU’s økonomi bæredygtig (den såkaldte Green Deal eller grønne pagt) i spil, i forhold til vores levemåde og (ny-)tænke samspillet mellem bæredygtighed, inklusion og æstetik.
"Det europæiske Bauhaus er et håbets projekt, der skal undersøge, hvordan vi kan leve bedre sammen efter pandemien. Det handler om at matche bæredygtighed med stil for at gøre den europæiske grønne pagt til en del af folks bevidsthed og hjem. Vi har brug for alle kreative hoveder: herunder designere, kunstnere, forskere, arkitekter og borgere for at gøre den nye europæiske Bauhaus til en succes.” Sådan lyder det bl.a. fra Ursula Von der Leyen, formand for EU-kommissionen, da projektet blev præsenteret d. 18. januar 2021.
Projektet består af tre faser: Co-design, realisering og formidling. Den første fase er netop begyndt og løber frem til sommeren 2021 – og der er plads til dine gode ideer og eksempler fra din praksis. Denne del af projektet handler om at facilitere en samtale mellem forskellige aktører. Gennem en fællesskabende tilgang er formålet at skabe grundlaget for at finde innovative løsninger til komplekse sociale problemstillinger.
Projekterne skal befinde sig der, hvor æstetik møder inklusion og bæredygtighed. Der, hvor de støtter og forbedrer hinanden.
Du kan læse meget mere om tankerne bag, tidsplanen, og hvordan du kan være med her.