Årets arkitekturfestival OPEN på Arkitektskolen i Aarhus har vand som tema. Vi dykker ned i programmet og fremhæver arrangementer, der flyder mellem vand, arkitektur og sociale forhold.
Vand spiller en stor rolle – sådan har det nok altid været, men det er alligevel som om, at vand har taget hovedrollen på sig i anden akt. Der er enten for meget eller for lidt, oversvømmelser og tørke har kæmpet om overskrifterne denne sommer. I det lys er det helt naturligt også vandet, og mere specifikt, havet, der er temaet på dette års OPEN festival den 20. september 2024 på Arkitektskolen i Aarhus, der har fået den mere poetiske titel The Ocean We All Swim.
Hvordan kan arkitekturen tilpasse sig vand og fremtidige landskaber, spørger festivalens kuratortrio, der i år består af Karen Kjærgaard, Aarhus Arkitektskole, Margarita Waco, Royal College of Arts, London, og Simon Strøyer, Tideland.
Vi har tidligere beskæftiget os med vand i et nyhedsbrev, for selvom havet i princippet er allemandseje (m/k), er det langt fra alle, der faktisk har adgang til det. Det sociale aspekt af mødet mellem menneske, arkitektur og vand har også fået plads i årets program, og vi fremhæver her nogle relevante arrangementer.
Den franske arkitekt, Anne Lacaton, medstifter af Lacaton Vassal og ambassador for House Europe, tager os i en samtale med Carolina Dayer, ph.d. og lektor fra Aarhus Arkitektskole gennem udviklingen i social forpligtelse, retfærdighed og bæredygtighed. I samtalen stilles spørgsmålet, hvordan kan vi dedikere den fremtidige praksis til at fremme en socio-økologisk transformation af den europæiske bygningsmasse?
Samtalen foregår på engelsk på scenen WORLD BUILDING.
Med udgangspunkt i den vigtige bog ‘Udruknet – Sorte feministiske lektioner fra havdyr’ skrevet af Alexis Pauline Gumbs, som udkom i 2020, og på dansk i 2023, undersøger svenske Marie-Louise Richards fra Royal Institute of Art in Stockholm, hvad vi kan lære af havdyrene. Hvilke forbindelseslinjer kan vi trække mellem black feminisme, sociopolitisk organisering og havdyrenes overlevelsesstrategier?
Marie-Louise Richards taler med Nina Cramer, der er selvstændig kurator og forsker. Samtalen er på engelsk og finder sted på scenen LIQUID ARCHIVES.
Få fire perspektiver på, hvordan den unge og kommende generation af arkitekter håndterer en fremtid med byggestop og ubæredygtige arbejdsliv. Samtalen består af Mahamed Abdi, som er arkitekt og projektleder af Slum & By hos Arkitekter uden grænser, Dominique Hauderowicz, arkitekt og medstifter af dominique+serena, Rune Wriedt, arkitekt, kunstner og byplanlægger i Skive Kommune, og Spacegirls bestående af Cisse Bomholdt og Elisabeth Gellein, der begge er arkitekter. Samtalen modereres af Søren Nielsen, arkitekt, seniorkonsulent Tegnestuen Vandkunsten og professor ved Aarhus Arkitektskole. Den finder sted på scenen HERITAGE FUTURES.
Du finder mere information om festivalen og det fulde program her.