Rumsans har kigget på programmet for Oslo Arkitekturtriennale 2022. Her får du vores anbefalinger ud fra en universel design vinkel - med fokus på feminisme og queer.
22. september – 30. oktober er der Arkitekturtriennale i Oslo. Det er ottende gang, at Oslo Arkitekturtriennalen afholdes. Denne gang handler det om, hvordan vi udformer de steder, som vi deler – og hvordan de kan blive bedre. Her er et særligt fokus på byer og nabolag.
Læs mere om Arkitekturtriennalen, program og samarbejdspartnere her.
Ind i fællesskabet
Som en del af programmet har Nasjonalmuseet proklameret, at museet dette efterår forvandles til et legende queer sted med udstilling, natklub og foredrag under titlen "Ind i fælleskabet".
I den ene del af udstillingen viser Nasjonalmuseet eksempler på boligområder og Selegrend Hesthaugen, der netop i 1970'erne gjorde en indsats for at få andre beboere end blot den traditionelle kernefamilie. Dengang fik Norge besøg af den amerikanske arkitekt, feminist og forkæmper for lesbiskes rettigheder, Phyllis Birkby. Hun afholdt da workshops for at involvere kvinder i at blive mere opmærksomme på, hvordan arkitekturen kunne have været, hvis den var baseret på kvindernes behov. Hendes arbejde er også en del af udstillingen.
I den anden del af udstillingen har det svenske kunst- og arkitekturkollektiv MYCKET skabt en queer natklub med historiske referencer.
Vi jobber for å øke bevisstheten om, hvordan arkitektur og design kan støtte opp under forskjeller og skape en mer tolerant verden hvor det er plass til alle.
Citat: MYCKET
Joel Sanders
Arkitekt, professor ved Yale School of Architecture og leder af JSA og MIXdesign, Joel Sanders, holder et oplæg om køn, krop og rum.
Rumsans har tidligere har skrevet om Stalled toiletprojektet, som Joel Sanders har stået i spidsen for ift. at sikre alle – også transkønnede personer adgang til offentlige toiletter.
Jos Boys
Feministisk byplanlægning er et tema, som Rumsans mener er meget relevant ift. universelt design. Derfor anbefaler vi til sidst foredraget om det feministiske arkitekturkollektiv Matrix af én grundlæggerne, nemlig arkitekt Jos Boys. Hun er nu direktør for Learning Environments Equality, Diversity and Inclusion Centre (LEEDIC), The Bartlett UCL. Jos Boys vil fortælle om historien og arven efter Matrix i relation til, hvordan vi kan udvikle en mere inkluderende praksis.
Hun er desuden medforfatter på bogen: ”Making Space. Women and the Man Made Environment”, som udkom i 1984.
NB. Vær opmærksom på, at billetter bestilles via Nasjonalmuseets hjemmeside og ikke Arkitekturtriennalens hjemmeside.