Together Architecture har stået for renovering og indretning af en kiropraktorklinik i Herlev, der ved at trække på viden og evidens fra helende arkitektur, vil gøre det mere behageligt og mindre anspændt at komme til behandling.
Det er ikke usædvanligt, at mennesker bliver nervøse eller anspændte, når de skal til lægen eller en anden behandler i sundhedssektoren. Det gælder også for besøg hos kiropraktoren. Men det er ikke alene udsigten til at få knækket nakken, der står for uroen – det kan lige så vel være de klinisk hvide og uhjemlige omgivelser, som mange af os forbinder med læger og hospitaler.
Den følelse satte Together Architecture sig for at udfordre med indretningen af Westlofts klinik, der ligger ved Herlev station. Arkitekturen var givet på forhånd, da de flyttede ind i eksisterende lokaler, men ved hjælp af sanselige materialer og farver har man forsøgt at skabe nye associationer.
“Jo mindre det ligner et hospital, desto mere slapper folk af,” påpeger Frederikke Aagaard, der er arkitekt og partner i Together Architecture. De udskiftede derfor et eksisterende linoleumsgulv med et trægulv, lagde tæpper på gulvene og indrettede med polstrede møbler. Selvom man stadigvæk finder 60/60 funktionslofter, er der også lyssat med pendler, der understreger et mere intimt rum.
Ideerne bygger på en installation på Salon del Mobile i Milano, hvor Google stillede måleudstyr til rådighed, der monitorerede bl.a. blodtryk og puls, mens man bevægede sig gennem forskellige typer rumligheder.
Frederikke Aagaard fortæller, at resultaterne – både fra patienter og medarbejder – er så gode, at ejerne af klinikken nu har ambitioner om at indrette deres øvrige klinikker i lignende stil.
Tegnestuen er grundlagt af de to partnere, Frederikke Aagaard og Anne Marie Tommerup, der begge er uddannede bygningsarkitekter. Foruden dette eksempel har de bl.a. indrettet Afdelingen for Uddannelse for Studerende (AUS) på Det Sundhedsfaglige Fakultet i København og flere seniorbofællesskaber.
På Rumsans ønsker vi at inspirere til gode løsninger, der skaber rum for mangfoldighed, valgfrihed og imødekommenhed over for mange mennesker. Men vi ønsker ikke alene at pege på de gode eksempler – vi vil også gerne give rammerne for, at en samtale kan opstå på tværs af branchen.
Denne artikel er blevet til ved hjælp af vores funktion Del dit projekt, hvor alle er inviterede til at byde ind med projekter eller løsninger, der sigter mod universelt design eller på anden vis inspirerer til social bæredygtig arkitektur.
Pendlerne skaber en mere intim rumlighed i receptionen, som ligger i forbindelse med venteområdet.
Farver, tekstiler og grønne planter er blandt virkemidlerne til at skabe en hjemlig atmosfære overalt i klinikken.
Tegnestuen har designet dette sidde- og garderobemøbel af egefinér til venteområdet, som skaber et lille rum i rummet.
Venteområdet har nærhed til receptionisten og byder på forskellige sidde- og opholdsmuligheder.
Tankerne om imødekommende materialer og møbler går igen også i selve behandlingssituationen.
Ved at bruge farver både i form af gardiner, maling og kunst tilføjes et sanseindtryk, der fremmer følelsen af hjemlighed og velvære.
Venteområdet har nærhed til receptionisten og byder på forskellige sidde- og opholdsmuligheder.
Tegnestuen har designet dette sidde- og garderobemøbel af egefinér til venteområdet, som skaber et lille rum i rummet.