I renoveringen af den eksisterende bygningsmasse er der meget at balancere, når tilgængeligheden skal øges. I et idékatalog udarbejdet for Social- og Boligstyrelsen præsenterer BUILD, Aalborg Universitet, en række løsninger, der forsøger at forene de mange hensyn.
Renovering og ombygning er ud fra et klimamæssigt perspektiv at foretrække frem for nybyggeri. Derudover tilbyder et eksisterende miljø en helt anden stemning og et historisk vingesus, som en ny bygning ikke kan konkurrere med. Men forskellige forhold som kulturarv og bygningsfysiske forhold skal forenes med tilgængeligheden, når der skal findes en løsning på niveaufri adgang eller etablering af et stort wc-rum i eksisterende bygninger.
”I takt med at byggeriet i højere grad fokuserer på renovering og ombygning, er der opstået et større behov for at skabe tilgængelige løsninger i eksisterende bygninger, der skaber lige muligheder for deltagelse for alle, og også har respekt for bygningens arkitektoniske udtryk,” lyder det fra Social- og Boligstyrelsen.
Ved at vise en række gode eksempler på konkrete løsninger i eksisterende byggeri ønsker styrelsen at “vise potentialerne ved lige muligheder for at opleve vores fælles arkitektur og bygningskultur.”
En væsentlig problematik handler om de bygningsfysiske aspekter i forhold til etablering af niveaufri adgang til bygningen og dens etager samt stort wc-rum. Vanskelighederne består både i pladsmangel i de eksisterende bygninger, men også i manglende viden om muligheder og konkrete forslag til at skabe arkitektoniske løsninger, der passer til byggeriets udtryk og brugernes behov.
Vi håber, at de mange eksempler kan inspirere hele byggebranchen - Sidse Grangaard, arkitekt maa, ph.d. og seniorforsker på BUILD, Aalborg Universitet
“Vores fokus har været på, hvordan forskellige principper håndterer udfordringer i forhold til plads og arkitektonisk tilpasning i eksempler, som er opført på forskellige tidspunkter og dermed efter forskellige bygningsreglementer. I nogle af eksemplerne har der været dialog med fredningsmyndigheden eller den lokale bygningsmyndighed om at finde en løsning, som skaber tilgængelighed uden at ødelægge fredningsværdierne eller bevaringsværdierne. Derfor mener vi, at de kan inspirere,” siger Sidse Grangaard, der er arkitekt maa, ph.d. og seniorforsker på BUILD, Aalborg Universitet.
Idékataloget præsenterer gennem ni kategorier konkrete løsninger på at styrke tilgængeligheden med hensyn til kulturarv og byggeriets udtryk. Fra tiltag som udligning i terræn og etablering af ekstra indgange, over forskellige typer af ramper og løfteplatforme, til elevatorer og etablering eller ombygning af wc-rum. Hvert tema illustrerer, hvordan man i praksis kan forene hensynet til tilgængelighed med respekt for den eksisterende bygnings karakter og værdier.
“Vi håber, at de mange eksempler kan inspirere hele byggebranchen på tværs – fra bygherrer og rådgivere til myndigheder, så vi kan få høj kvalitet og kreative løsninger, når tilgængeligheden skal øges i vores eksisterende bygninger,” afslutter Sidse Grangaard.
Slots-og Kulturstyrelsen er myndighed for de fredede bygninger, mens den lokale bygningsmyndighed, dvs. kommunen, er det for de bevaringsværdige bygninger, når der skal søges tilladelse og indgås dialog om ændringer.
Siden 1990’erne har kommunerne kunnet anvende SAVE-metoden til at udpege de bevaringsværdige bygninger og miljøer. SAVE-metoden bygger på fem grundlæggende parametre: Arkitektonisk værdi, Kulturhistorisk værdi, Miljømæssig værdi, Originalitet og Tilstand. Resultatet er en vurdering af bevaringsværdien på en skala fra 1 – 9. Jo lavere nummer, desto større bevaringsværdi. Slots- og Kulturstyrelsen driver en database over fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark. Nogle bevaringsværdige bygninger er i stedet registreret i kommunernes lokalplaner.
Dette idékatalog er udført af BUILD, Aalborg Universitet, for Social- og Boligstyrelsen for at fremhæve nogle af de løsninger, man kan bruge i renoveringen af eksisterende, fredede eller bevaringsværdige bygninger for at styrke tilgængeligheden.
Her kigger vi nærmere på eksempler fra eksisterende bygninger, hvor der er skabt niveaufri adgang til bygninger og mellem niveauer i bygninger samt wc-rum rettet mod kørestolsbrugere. Idékataloget er struktureret tematisk i ni kategorier, som hver omhandler en række løsninger, der er udvalgt, så de viser forskellige principper. De ni kategorier har fået hver sin artikel med en håndfuld eksempler på løsninger.
De ni artikler er:
Skjult løfteplatform ved trappe
Integreret løfteplatform i trappe
Tak til alle medvirkende kommuner, organisationer og arkitektvirksomheder for samarbejdet og for at dele tegningsmateriale og fotografier.